sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Konmaritin kirjani; miten ja miksi?


Bloggasin alkuvuodestani lukemastani kirjasta; Konmarista. (Kannattaa lukea ensin ko. bloggaus ennen tätä, jos Konmari ei ole tuttu.) Koko Konmari-metodi imaisi minut mukaansa ja olen karsinut ja siivonnut kotia aivan urakalla. Kirjoja lähti pois vaikka kuinka paljon, en jaksanut edes laskea, mutta varmasti yli 150 kirjaa lähti uusiin koteihin.

Viime aikoina olen taas pohdiskellut omaa kirjamakuani ja sitä miksi olen jumittanut yli kuukauden samassa romaanissa. Päätin vielä kerran käydä hyllyni läpi. Olisiko siellä kirjoja, joiden lukemisesta en vain innostu? Onko luetuissa sellaisia, jotka voisin jo jättää taakseni? Mitä tunteita kirjani minussa herättävät? Painostavatko iloa tuottamattomat kirjat koko hyllyni tunnelmaa ja saavat lukemiseni jumittamaan? Mietteeni päästivät minut tänään tuumasta toimeen ja kävin kaikki kirjani läpi yksitellen. Hyllyni kevenivät reilut viisikymmentä kirjaa (joista kuvassa vain osa), mutta miten kaikki tapahtui? Kokosin alle muutaman vinkin omista kokemuksistani Konmari-menetelmän tueksi.

1. Älä säilytä kirjoja, jotka luet sitten joskus hamassa tulevaisuudessa. Sellaista päivää ei välttämättä tule. Minulla oli hyllyssäni pitkään Tuntematon sotilas. Vuosien odottelusta huolimatta, en kokenut sitä hetkeä, kun kirjan olisin oikeasti halunnut lukea. Ehkä ennemminkin halusin vain lukea sen, jotta saisin jonkin merkin vedettyä seinään.

2. Ja sama toisinpäin: Säilytä ne kirjat, jotka haluaisit suurella palolla lukea nyt ja heti. Maalaisjärjellä tietysti jokainen tajuaa, ettei aina ole fiilis dekkarille tai klassikolle. Eli, vaikka et tällä hetkellä jaksaisi lukea Mäkeä, Larssonia tai Christietä, niin ei kannata heivata kaikkia dekkareita pois. Kuulostele siis yksittäisiä kirjoja, älä keskity genreen.

3. Saako kirjan kirjastosta? Jos jokin kirja on pois pistämisen tai pitämisen rajamailla, katso löytyykö se kirjastostasi. Mikäli löytyy, kirjan voi laittaa kiertoon kevyin mielin. Saat sen lainaan vielä, jos iskeekin katumus. Ja tuskin katumus iskee. Olen karsinut viime vuosina useita pinoja ja kassillisia kirjoja ja yhtäkään en ole jäänyt kaipaamaan.

4. Luetuista kirjoista kannattaa pohtia, millainen lukukokemus oli. Aiotko lukea kirjan joskus uudelleen? Muistuuko kirjan katselusta mieleen positiivisia tuntemuksia? Vaikka kirja olisikin ollut vuosia sitten lempikirjasi, kaikki kirjat tulee käydä läpi. Minä olen aina pitänyt itseäni Anna-Leena Härkösen fanina, mutta tänään hoksasin, että enää ei iske. Nokkelat kolumnit ja konstailettomat romaanit ilahduttivat ennen, mutta tänäpäivänä ne eivät tunnu minun kirjoiltani. Aikansa siis kutakin.

5. Hyväksy, että lukumakusi muuttuu ja kehittyy. Sitähän muuttuu ihmisenä itsekin koko ajan! Samojen kirjojenkaan ei tarvitse kulkea matkassasi ikuisuuksiin.

6. Älä säilytä kirjoja velvollisuudesta tai pakotteesta. Lahjakirjoista voi päästää irti aivan hyvällä omallatunnolla. Itse en ainakaan kierrä sukulaisten ja ystävien kirjahyllyjä katsomassa ajatuksella, onko vuosia sitten antamani kirja vielä tallella.

Miksi tällainen kirjojen "marittaminen" sitten olisi hyvä tehdä? No, saat ainakin lisätilaa, huomaat arvostavasi enemmän niitä jäljelle jääviä kirjoja ja jatkossa ostopäätöstä pohtii paljon tarkemmin. Karsimisen myötä tajusin vasta oikeasti omistamieni kirjojen määrän, ja en olekaan ostanut tänä vuonna kuin aivan muutaman kirjan. Kirjastot toimivat niin hyvin, että sieltä kyllä kelpaa lainata. Tietenkin erityistapaukset sitä haluaa omaan hyllyyn ja kaikkein rakkaimmat aarteet tuleekin pitää hyllyssä. Mutta sanoisin, että kirjojen karsimisen jälkeen harvemmin tulee enää kierreltyä alepöytiä ajatuksella "jos joku kiva nyt olisi".

Toivon entisten lempikirjojen ja minun tbr-listaltani karsiutuneiden kirjojen ilahduttavan nyt muita ihmisiä. Osa karsimistani kirjoista meni kirppiskassiin, osan vien kirjaston vaihtohyllyyn.

15 kommenttia:

 1. Tekisi varmaan sinällään itsellekin hyvää luopua ainakin sellaisista kirjoista joita ei aio enää uudestaan lukea. Ja tietysti sinällään sama kaikelle materialle :D

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain kunnon syyssiivous käyntiin! ;D

   Poista
 2. Hauska ja hyvä postaus! Olen kanssasi monesta samaa mieltä. Kun kävin ennen muuttoa kirjahyllyni "rajulla kädellä" läpi, on se ollut huomattavasti mieleisempi ja kirjaostoksia on tullut tehtyä vähemmän (ja raaskin ostaa uutuuksia, kun kirjoja kuitenkin ostaa niin vähän!).

  Tosin minulla on edelleen paljon lukemattomia hyllyssäni, mutta kaikki haluan ehdottomasti lukea. Myös klassikot. Mutta nyt hyllyssä ei ole sellaisia, jotka tuottaisivat ahdistusta, että "tuokin pitäisi lukea", vaan sellaisia, joita voi katsella ja tuumata, että tuonkin vielä luen. Hehee, kuulostaapa friikiltä jo :D

  Harvemmin myöskään katuu pois laittamiaan, mutta hassusti minulle on käynyt niin kahdesti. Molemmat olivat teoksia, joita puntaroin todella kauan ja päätin lopulta laittaa pois. Ne jäivät kuitenkin harmittamaan ja olenkin hankkinut molemmat takaisin hyllyyn. Että joskus käy näinkin.

  Ja elää minussa silti sellainen kirjahamsteri, että pidän siitä, että kirjahyllyni on täydehkö ja kirjoja on runsaasti. En kuitenkaan pekästään säilyttämisen ilosta mitään säilytä, mutta kyllä niitä lemppareita ja säilyttämisen arvoisia kertyy, kun paljon lukee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos Katri :)
   Tuo onkin muuten totta, että nyt uskaltaa panostaa kalliimpaan kirjaan, kun se ei tapahdu niin usein kuin ennen. Kiva kuulla kuitenkin, että nyt hyllystäsi on lähtenyt kaikki painostavat kirjat pois!

   Mitkä kirjat hankit takaisin itsellesi? Mitään peruuttamatonta ei kuitenkaan onneksi sattunut, kun onnistuit löytämään jostain vielä uudet :)

   Kirjoja toki saa ja pitää olla runsaasti tämmöisillä lukutoukilla kuin me, mutta joskus se raja tulee vastaan :D Minulla se tuli ja nyt etsin sellaista minulle "loksahtavaa" kirjamäärää.

   Poista
  2. Vastaan tähän LIEVÄHKÖSTI myöhässä, mutta toinen oli Lisa Seen Pionin kukka (en ostanut, mutta sain, joten ostin) ja hitsit, nyt en yhtään muista mikä se toinen mahtoi olla!

   Blogissani on sinulle ylläri - ehkä sen avulla saat potkua blogiisi, hihi! ;)

   Poista
  3. Haha!! Pitääkin mennä katsomaan, kiitos :D

   Poista
 3. Hyviä ohjeita! Mäkin poistin taas viikonloppuna parikymmentä kirjaa ennestäänkin moneen kertaan karsitusta lukemattomien joukostani. Jäi toki vielä 244! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Hahaa, vielä jäi onneksi aika hyvä määrä ;) Karsinnoistani huolimatta en haluaisi tietää omien lukemattomieni määrää :p

   Poista
 4. Hyviä ohjeita tosiaankin. Pitäisi itsekin käydä kirjahylly(t) läpi, moni kirja vie siellä tilaa ja katselee minua pahalla silmällä, kun en ole koskaan koskenutkaan. Ongelmani tuntuu olevan se, että olen niin laiska raahaamaan poistettavia kirjoja pois - jäävät usein vain eri paikkaan lojumaan. Paikallinen lähikirjasto tosin tarjoaa varsin monipuolisen kirjojenvaihtohyllyn, jonne omia kirjojaan voi roudata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, vastaus ongelmaasi taitaa löytyä omasta kommentistasi :D Aina kirjastoreissulle vain mukaan oma kassillinen kirjoja, jotka sopisivat vaihtohyllyyn jätettäviksi. Näin itsekin tein tänään. Pääset sitten eroon niistä kirjojen pahoista katseista ;)

   Poista
 5. Taisin minäkin tietämättäni juuri vähän aikaa sitten Konmarittaa kirjahyllyni, koska juuri näitä samoja asioita pohdin kirjojen kohdalla! Tilanne oli jo todella kaoottinen, ja ahdistuin suuresta määristä kirjoja jotka eivät mahtuneet mihinkään. Lopulta vein useita ikea kassillisia kirjaston kirjanvaihtohyllyyn ja kaikki ne ovat sieltä lähteneet eteenpäin enkä ole kaivannut.
  Rakastan kirjoja, mutta kun hyllyt pursuavat kirjoja joita ei lue, niin on aika tehdä jotain. Joku muu sen saattaa haluta lukea :)

  Silloin kun asuin vielä kotona, omassa huoneessani oli tasan kaksi seinälle kiinnitettävää pientä hyllyä jossa kirjani olivat, ja ne olivat ne rakkaimmat joita luin useasti uudestaan. Leikittelen ajatuksella että kävisin kirjat vielä tarkemmin läpi, ja oikeasti säilyttäisin vain ja ainoastaan ne tärkeimmät, mutta vielä en ole siihen valmis ;)

  Niin ja hei, kiva postaus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtohyllyyn on tosiaan kiva jättää kirjoja, kun tietää niiden vielä ilahduttavan jotakuta :) Joskus aina mietiskelen millaisillekohan ihmisille kirjani ovat kelvanneet.

   Tuollainen minikirjahylly olisi tosiaan aika radikaali! Itse en ole ihan noin extreme ;D Mutta pikkuhiljaa niitä kirjoja tietenkin vähentää ja katsoa milloin "loksahtaa".

   Poista
 6. Mainio postaus Anni ja ihan samoja asioita olen ajatellut tänä vuonna kirjahyllyjäni supistaessa. Monta laatikollista olenkin onnistunut poistamaan ja vieläkin enemmän voisi laittaa kiertoo, pikkuhiljaa tosin ettei ahdistus iske :D Huomaan kuitenkin lainaavani enemmän kirjastosta, joten sisänsä kirja tulee helpommin luettua, jos sitä ei omasta hyllystä löydy. Mutta lempparithan on asia erikseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jassu! Kiva kuulla, että moni muukin on tätä karsintaprojektia itsekseen toteuttanut! Kirjastoissa on muutenkin niin mukava käydä ja viettää aikaa! ♥ Ikävä sitten lainailla, jos koko ajan on sellainen olo, että entäs ne oman hyllyn lukemattomat...

   Poista

Kiitos kommentista! :)